maandag 7 november 2016

zaden uitzoeken

De herfst is een goede tijd om eens de zaadvoorraad te bekijken en uit te zoeken.

Mijn voorraad zit in twee bakken en is eigenlijk gewoon een zooitje. Als ik in het voorjaar wil gaan zaaien op de tuin, dan neem ik een aantal zakjes zaad mee in een tasje. Als ik dan weer thuis kom, doe ik alle zakjes weer in de bakken zonder te kijken. Die zaden belanden dan bovenop en als ik een volgende keer ander zaad nodig heb, dan graai ik in de bakken naar zaad wat onderin ligt. Kortom: in de loop van het seizoen wordt het er niet netter op.

een zadenrommeltje...

Dus: uitzoeken en opruimen, die handel! Allereerst gooi ik alle zakjes zaad weg, waarvan de "te gebruiken tot"-datum minstens 2 jaar verlopen is. Mijn ervaring is dat zaad waarvan die datum minder dan 2 jaar verlopen is, vaak nog heel goed kiemt. Maar langer dan 2 jaar wordt meestal wel wat lastiger. Dus, die gaan zonder pardon weg!

Verder gaan (natuurlijk) de losse zaden die uit hun zakjes/pakjes gevallen zijn, ook weg. Vaak heb ik geen idee meer wat dat precies voor zaad is.

tas met "zaadafval"...

Dan ga ik onderscheid maken in zaad van eetbare gewassen en zaad van bloemen.
Daarna leg ik de zaden van de eetbare gewassen op alfabetische volgorde, hetzelfde doe ik met het bloemenzaad. Dan kan alles weer terug de bakken in en ziet het er een stuk netter uit.


Er blijft een aantal zakjes zaad over die ik zelf geoogst heb, of die ik gewoon teveel heb. Deze gaan in een apart blik en die meld ik aan voor de zadenruil. Wellicht kan ik er iemand anders nog blij mee maken. Wil je weten welke zaden ik aangeboden heb? Dat kun je hier bekijken!

zaden voor de zadenruil
Elk jaar dat ik mijn zaden aan het uitzoeken ben, neem ik me voor om voorlopig geen zaad meer te kopen. Ik heb genoeg zaad van allerlei gewassen! Maar toch, elk jaar sneuvelt dat voornemen weer...

2 opmerkingen:

  1. Zeer bekend verhaal, die zadenruil heeft er gelukkig voor gezorgd dat ik dit jaar alles wat vroeger heb opgeruimd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik leg het op zaaitijdstip. Ik heb per maand zo mijn voorraadje dat mee naar buiten kan.

    BeantwoordenVerwijderen