vrijdag 11 november 2016

doelen voor november

Hoewel in november de ergste drukte in de tuin wel voorbij is, zijn er natuurlijk nog steeds dingen die gedaan kunnen (of zelfs moeten) worden.

Voor de komende maanden heb ik mezelf een aantal doelen gesteld op moestuingebied, sommige zijn maar klein en daar is weinig werk aan, maar sommige zijn groter, vereisen meer werk en zijn misschien wel essentieel voor een goed moestuinjaar in 2017.

Hier komen mijn doelen voor november:

 • waterleidingen laten leeglopen. Dit is natuurlijk maar een paar seconden werk, maar moet wel gedaan worden. In november kan er al (stevige) nachtvorst voorkomen. Sterker nog: de afgelopen twee nachten was het hier al zo'n -3°C (en ben ik misschien toch weer te laat met de leidingen. Morgen meteen maar even kijken!). Vorig jaar was ik vergeten de leidingen te legen. Toen ik na een paar weken weer op de tuin kwam, was mijn kraan in het huisje stuk gevroren. Gelukkig was de hoofdleiding afgesloten, dus was er verder geen waterschade. Wel moest er een nieuwe kraan komen. Toch zonde...

 • kas opruimen. Op dit moment is de kas vooral een opslagplaats voor mijn gereedschap. Niet alleen is dat niet goed voor het gereedschap (door de warmte in de kas in de zomer droogt al het hout van mijn gereedschap uit, ook is de warmte en droogte in de kas niet goed voor bijvoorbeeld plastic gieters of emmers), maar daardoor heb ik ook eigenlijk geen ruimte om de kas te gebruiken waarvoor hij bestemd is: het kweken van planten! Dus in november moet de kas er maar eens aan geloven, zodat ik volgend jaar lekkere tomaten, pepers en paprika's in de kas kan kweken. 
hard nodig dat hier opgeruimd gaat worden!

 • pruimenboom snoeien. Eigenlijk zou je een pruimenboom direct na de oogst in augustus/september moeten snoeien. Dat is er dit jaar eigenlijk helemaal bij ingeschoten. Ik denk dat als ik de boom op een rustige dag in november snoei, en erop let dat er de dan komende dagen geen (nacht)vorst voorspeld wordt, het wel goed gaat komen. 


5 opmerkingen:

 1. wow dat is nog wel een klusje die kas opruimen :) succes met de plannen, fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat ik aan 1 maand genoeg heb voor de kas... Jij ook een fijn weekend!

   Verwijderen
 2. Pruimen snoeien april tot september.
  Heeft niet met vorst te maken maar met loodglans
  Wachten tot april!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je voor de tip. Ik haal 'm van mijn to do lijstje!

   Verwijderen
 3. Doen, die kas! Zo zalig als je tomaten en paprika's kan oogsten.

  BeantwoordenVerwijderen