woensdag 15 februari 2017

paprika Bohocsapka

Toen ik eind vorig jaar met de zadenruil meedeed, was er iemand die allerlei tomaat- en paprikazaden aanbood. Ik heb bij hem aangegeven dat "als hij een leuk en niet al te bekende paprikasoort heeft", ik wel interesse zou hebben.
Prompt kreeg ik een zakje met zaad van de paprika Bohocsapka toegestuurd. Wat leuk, een ras waar ik ├ęcht nog nooit van heb gehoord. Ik houd wel van een beetje experimenteren.

Omdat er verder geen beschrijving bij zat, ben ik maar eens op google gaan kijken. En, daar viel weinig te vinden over deze soort. Wel een aantal foto's op deze (Finse?) site

Zo geeft deze paprika blijkbaar een mooi wit bloempje met gele rand in het midden.

bron: http://www.chiliwiki.fi/index.php?title=Tiedosto:Paprika-Boh%C3%B3csapka_kukka.png
Later kleuren de vruchten van groen naar helderrood en vormen ze een soort "hoedjes".

Bron: http://www.chiliwiki.fi/index.php?title=Tiedosto:Paprikapohocsapka_5.8p.jpg
De vertaling van Boho Csapka (Hongaars) is "Bisschops hoeden". Als ik de vorm zo zie, kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Mooi paprikaatje!

Dit ras komt uit Hongarije. De plant zou zo'n 1-2 meter hoog kunnen worden, dus er moet wel ruimte voor gemaakt worden en hij moet ondersteund worden. De vruchten zelf zijn vrij klein, zo'n 4-8cm, met een milde smaak.

Ik ga ze binnenkort zaaien en ben benieuwd wat het zal brengen dit jaar. Mijn bevindingen zal ik natuurlijk met jullie delen.


2 opmerkingen:

  1. Die ziet er inderdaad leuk uit! Als ze ook lekker zijn wil ik bij deze al wat zaden bestellen ;)
    Succes met de moestuin!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ow wat een leukerd! hoop dat die het goed gaat doen. Ik heb eens op alieexpress paprikazaden besteld en net binnengekregen, verwacht er nooit veel van maar hoop stiekem toch dat het wordt wat er op het zakje staat, een Russische giant Krasnyy Velikan.... ben zeer benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen