zaterdag 28 mei 2011

aardappels

Dit jaar heb ik voor het eerst aardappels gepoot. Ik had zelf al een zakje van 1 kg gekocht, toen ik er op de tuin van een collega-tuinierder nog een zakje van 1 kg bij kreeg. Beide zakjes van het ras Bildtstar. Ik heb ze met zo'n 3 weken ertussen gepoot, en dit is momenteel de stand van zaken van zakje nr. 1 (de planten van zakje nr. 2 zijn nog niet opgekomen):
aardappelveldje met links een hibiscusplant














Ziet er op het moment dus heel goed uit, maar je moet bij aardappels altijd oppassen voor de "aardappelziekte": een schimmel waar je niets tegen kunt doen, maar die wel je planten en de grond aantast. Daarom mag je ook nooit binnen 3 jaar op dezelfde plek aardappels telen: de schimmel zit dan nog in de grond en wordt dan weer actief.

zondag 22 mei 2011

aardbeien!

Wat een fantastische tijd van het jaar is het toch: oogsttijd! Nu nog kleine beetjes, maar over een tijdje grotere hoeveelheden. Zoals gisteren: de eerste aardbeien van het jaar geplukt! Ze waren heerlijk, er hoefde niet eens suiker of slagroom bij. Gewoon, zo uit het vuistje! En het mooie is: er hangen er nog heel veel die in de komende dagen/weken geoogst gaan worden!
mooi rode aardbei
verscholen tussen het groen
heerlijk!!

vrijdag 20 mei 2011

eerste oogst!

De eerste oogst van 2011 is binnen: erwtjes!! Hoewel de planten er niet erg goed uitzien, waarschijnlijk te droog gehad in de droge maand april, heb ik vandaag toch een paar erwtjes kunnen oogsten. Zie hier de peulen die van de plant afkwamen en wat er na het doppen van overbleef:
eerste oogst: erwten!
mooi groen, toch?















Zien ze er niet heerlijk uit? Helaas nog geen hele maaltijd, maar met een paar blaadjes sla (die ik morgen ga oogsten), een bosuitje (nog van de oogst van vorig jaar), een paar tomaatjes (uit de winkel) en een lekkere dressing, zal dit een heerlijke salade gaan worden!

vrijdag 13 mei 2011

mooie bloemen

Ik vind dat bloemen ook in een moestuin thuishoren: ze trekken allerlei insecten aan die op hun beurt weer de eetbare planten kunnen bestuiven. Ik heb gisteren een paar foto's van bloemen in mijn tuin gemaakt:


akelei
uitgezaaide lupine
blauwe korenbloem

zaterdag 7 mei 2011

zonder foto's

Gisteren naar de tuin geweest. Ik wilde graag weer wat foto's maken, maar de batterij van mijn fototoestel was leeg. Zal je altijd zien.
Wel heb ik wat planten die ik thuis had voorgezaaid, uit kunnen zetten. Een veldje met bietenplanten en een veldje met bloemkoolplanten. Ik heb weinig ervaring met bloemkool, maar de ervaring die ik heb is dat ze het niet doen bij mij. Daarom had ik er extra veel gezaaid en ze zijn bijna allemaal opgekomen. Ik heb ze gisteren dus allemaal uitgezet in de tuin in de hoop dat er toch 1 of 2 uitgroeien tot echte bloemkolen!
Verder heeft mijn man gisteren met de professionele sproeier de tuin een half uurtje onder water gezet, want het heeft al ca. 3 weken niet geregend. Omdat ik niet weet hoe de sproeier werkt en omdat mijn man het leuk vindt, mocht hij dit klusje op zich nemen. Hij heeft er weer van genoten.
Dit weekend wordt het erg warm weer, zeggen ze, dus dan ben ik vast ook weer op de tuin te vinden. Ik heb de batterij van het fototoestel opgeladen, dus de volgende keer weer foto's.