maandag 30 januari 2017

doelen februari

Januari was nogal een koude maand. De temperatuur kwam 's nachts al bijna nooit boven het nulpunt uit, en overdag was het zo'n +1 tot +4°C hier in de buurt. Voor een koukleum als ik, veel te koud!

En dus ben ik in januari eigenlijk niet op de tuin geweest. In ieder geval niet om daar ook maar enig werk te verrichten. Ik ben geloof ik 1 keertje gaan kijken hoe de tuin er ook alweer uitzag...

fier laurierblad


En, dus zijn de doelen van januari, die ik hier heb genoemd, totaal niet gehaald. Er is niet eens een beginnetje mee gemaakt. De doelen van februari zijn hiermee heel makkelijk: ik herhaal gewoon de doelen van januari. Dus in februari ga ik verder met de kas opruimen, de border aan de voorkant van de tuin gaat plantklaar gemaakt worden, de compostbakken gaan weg en de perenboom gaat gesnoeid worden.

Een beetje jammer dat februari altijd een paar dagen minder heeft...


vrijdag 27 januari 2017

ijsvogels

Als ik een tijdje niet in de tuin bezig kan zijn, zoals met de vorst van de afgelopen 2 weken, maar het is buiten wel lekker weer, dan ga ik graag geocachen. Voor de mensen die dit niet kennen: het is via GPS-coördinaten op zoek naar een "schat". Voor een uitleg over geocaching, zie ook dit youtube-filmpje. 

Zo kan ik toch genieten van het buiten zijn, een beetje in beweging zijn en ik kom op plekken waar ik anders waarschijnlijk nooit zou komen. Een win-win-win situatie dus!

Laatst waren we in Rotterdam gaan geocachen, in het Kralingse Bos. Een aantal geocaches opgepikt en mooie natuur gezien.

paddenstoel met ijsdakje


het uitzicht over de Kralingse Plas

Maar opeens zag Manlief mooi gekleurde vogeltjes op het ijs zitten. Hij heeft snel zijn camera gepakt en zo voorzichtig mogelijk geprobeerd foto's te maken. Helaas vlogen ze al na de eerste foto weg, maar toch: we hebben ze vast kunnen leggen. Wel wat wazig, maar toch herkenbaar.


Het bleek een paartje ijsvogels te zijn. Wat een mooie, felblauwe kleur hebben die beestjes, zeg. Ik was er echt even van onder de indruk. Daarom ga ik zo graag naar buiten, je maakt nog eens wat mee!






maandag 16 januari 2017

winter

Ik ben al een hele tijd niet op de tuin geweest. Vooral vanwege ziek, zwak en misselijk. Maar ook door het koude en natte weer van de afgelopen tijd. En dat wordt deze week nog niet beter....

Gisteren toch even snel een kijkje genomen op de tuin. En dit is wat ik zag toen ik in de kas stond en omhoog keek:


Dit is een combinatie van hagel en ijs op het dak van de kas. Ik vond het wel een mooi gezicht, maar misschien valt de foto wat tegen. Als je op de foto klikt, dan zie je 'm wat groter. Misschien is -ie dan toch wel apart. Ik vond het in ieder geval mooi...

Verder zag ik nog dat de knofloken van de buurman er nog heel stoer bij staan, ondanks de koude.


Daarna ben ik snel weer naar huis gegaan. Volgende keer weer meer!


maandag 2 januari 2017

doelen januari

Allereerst wens ik iedereen een heel gelukkig nieuw jaar, met veel tuinplezier!

Dan heb ik mijzelf natuurlijk voor januari ook weer een aantal doelen gesteld, namelijk:

  • snoeien van de perenboom. Het is een oude boom die eigenlijk vreselijk in de weg staat, zo midden in het moestuingedeelte. Daarbij heeft -ie waarschijnlijk een ziekte onder de leden, zie ook dit bericht. Ik heb (nog) geen idee wat hij mankeert, daar hoop ik dit jaar achter te komen. In de tussentijd moet -ie wel weer gesnoeid worden, dus dat ga ik in januari maar eens doen. 

  • een begin maken met de border aan de voorkant. We hebben afgelopen zomer de heg verwijdert en er haagbeukjes (die uit de tuin van mijn zus kwamen) voor in de plaats gezet. Daarna is er niets meer aan de border gedaan. De bedoeling is dat er laagfruit komt te staan in deze border. Om dat te kunnen realiseren, moet al het gras en onkruid verwijderd worden en moet de grond goed bewerkt en bemest worden. 

  • De vierkante compostbakken zijn helemaal verrot, en er zitten hoogstwaarschijnlijk muizen in, dus die moeten leeggehaald worden en afgebroken worden. Meer ruimte voor het fruit!

  • opruimen van de kas. De kas is al redelijk netjes geworden, zie ook dit en dit bericht, maar het is een meer-maanden-project. Wat er nu vooral moet gebeuren, is de bodem bewerken. De zeilen en tegels moeten eruit en daarna moet ik maar eens kijken wat voor grond er onder zit.