maandag 21 november 2016

zaadjes gekregen!

Sinds ca. 10 jaar ben ik lid van de Ruilkring in mijn stad en ik zit al een tijdje in het bestuur. Gisteren was mijn laatste Algemene Ledenvergadering als bestuurslid. Ik heb nu 3 jaar in het bestuur gezeten en de termijn voor een bestuurslid loopt dan af. Je kunt je dan wel herkiesbaar stellen, maar dat heb ik niet gedaan. Een ander mag nu mijn functie innemen. 

Dus nam ik gisteren afscheid. En, kreeg ik kadootjes! Uit de kadootjes blijkt wel dat de mensen binnen de Ruilkring mij goed kennen. Ik kreeg zaadjes! Verpakt in envelopjes gemaakt van behangstalen die je bij de bouwmarkt kunt halen, hartstikke leuk!


Zaden voor de vlinders en de bijen...


Zaden voor de mooi...

stokroos-zaad
En zaden voor de inwendige mens!

geen beschrijving in het zakje, maar waarschinlijk pompoenzaad

En, omdat ik nu minder tijd aan de Ruilkring kwijt ben, kan ik weer meer tijd in de tuin besteden. Kan ik in het voorjaar kijken hoe deze zaden zich ontwikkelen tot mooie planten!


vrijdag 18 november 2016

loodglans

In deze blogpost vertelde ik over mijn doelen voor november. Eén van die doelen was het snoeien van mijn pruimenboom. Ik dacht altijd dat je een pruimenboom direct na de oogst moest snoeien, omdat anders de kou de snoeiwonden niet goed zou dichten.

Maar, Emmie maakte mij erop attent dat er een heel andere reden was waarom je een pruimenboom direct na de oogst moet snoeien. Als je het later doet, heb je namelijk kans dat de boom de ziekte "loodglans" krijgt.

Ik ben direct gaan googlen (nadat ik Emmie bedankt had voor de tip, natuurlijk!). Wat is loodglans nu eigenlijk? Ik vond dit:

Loodglans vormt een belangrijke ziekte in pruim. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen voorhanden tegen deze schimmel. Bladeren aan zieke bomen vertonen een grijze loodkleur.
Die verkleuring is een gevolg van het ontstaan van luchtruimten onder de opperhuid. Vaak blijft het blad kleiner. Soms hebben maar een paar takken deze symptomen. Bij ernstige aantasting sterven takken af en kan de hele boom dood gaan. Op de dode bast worden dan paarse, korstvormige vruchtlichamen gevormd. De vorm van de vruchtlichamen varieert. De grootte varieert van 2 tot 8 cm in diameter. De vruchtlichamen kunnen langer dan één jaar sporen produceren. De ziekte gaat door de bast tot in het hout en zorgt daar voor afstervend weefsel, wat bij doorsnijden van takken eruit ziet als bruinverkleuring van het hout.

aantasting in de stam door loodglans (foto van het www)
Aantasting wordt veroorzaakt door de schimmel Chondrostereum purpureum. In het najaar worden door de aanwezige vruchtlichamen op dood hout sporen gevormd. Deze sporen worden onder natte omstandigheden verspreid, vooral in de winter en in het vroege voorjaar. Verspreiding vindt zelfs bij lage temperaturen plaats, zolang het maar niet vriest. De infectie verloopt via verse snoeiwonden of bladlittekens. Wanneer infectie optreedt, zijn ongeveer één maand later de eerste symptomen te zien van bladeren met loodglanskleur. In de maanden april tot juni kan mycelium vanaf de geïnfecteerde plek wel 50 tot 80 cm uitgroeien in de bastvaten. Door de bast heen zullen weer nieuwe vruchtlichamen gevormd worden. Wanneer de ziekte eenmaal in de stam zit, is de boom meestal binnen drie jaar dood.

zwammen op de stam (foto van het www)
Aangezien er geen chemische bestrijdingsmiddelen voorhanden zijn, moet de ziekte onder controle gehouden worden door het direct verwijderen van infectiebronnen. Door loodglans gedode takken moeten, zeker als er paarse vruchtlichamen op zitten, direct worden verwijderd en verbrand. Zorg dat er zich geen bronnen in de buurt van de boomgaard bevinden.
(bron: https://wiki.groenkennisnet.nl/display/BEEL/Loodglans) 

Het snoeien van mijn pruimenboom kan dus van mijn doelenlijstje voor november. Voorlopig blijf ik van de boom af. Ik zal hem volgend jaar, direct na de oogst, een goede snoeibeurt geven, in de hoop dat de loodglans mijn boom niet zal aantasten!





maandag 14 november 2016

fotoblog(je)

Vandaag een blogje met weinig woorden, maar wel met een paar foto's!

bladcompost in de maak!


heerlijke boerenkool, klaar voor de oogst!
stukje gespit
mooie plant van de buren (foto in oktober genomen)






vrijdag 11 november 2016

doelen voor november

Hoewel in november de ergste drukte in de tuin wel voorbij is, zijn er natuurlijk nog steeds dingen die gedaan kunnen (of zelfs moeten) worden.

Voor de komende maanden heb ik mezelf een aantal doelen gesteld op moestuingebied, sommige zijn maar klein en daar is weinig werk aan, maar sommige zijn groter, vereisen meer werk en zijn misschien wel essentieel voor een goed moestuinjaar in 2017.

Hier komen mijn doelen voor november:

  • waterleidingen laten leeglopen. Dit is natuurlijk maar een paar seconden werk, maar moet wel gedaan worden. In november kan er al (stevige) nachtvorst voorkomen. Sterker nog: de afgelopen twee nachten was het hier al zo'n -3°C (en ben ik misschien toch weer te laat met de leidingen. Morgen meteen maar even kijken!). Vorig jaar was ik vergeten de leidingen te legen. Toen ik na een paar weken weer op de tuin kwam, was mijn kraan in het huisje stuk gevroren. Gelukkig was de hoofdleiding afgesloten, dus was er verder geen waterschade. Wel moest er een nieuwe kraan komen. Toch zonde...

  • kas opruimen. Op dit moment is de kas vooral een opslagplaats voor mijn gereedschap. Niet alleen is dat niet goed voor het gereedschap (door de warmte in de kas in de zomer droogt al het hout van mijn gereedschap uit, ook is de warmte en droogte in de kas niet goed voor bijvoorbeeld plastic gieters of emmers), maar daardoor heb ik ook eigenlijk geen ruimte om de kas te gebruiken waarvoor hij bestemd is: het kweken van planten! Dus in november moet de kas er maar eens aan geloven, zodat ik volgend jaar lekkere tomaten, pepers en paprika's in de kas kan kweken. 
hard nodig dat hier opgeruimd gaat worden!

  • pruimenboom snoeien. Eigenlijk zou je een pruimenboom direct na de oogst in augustus/september moeten snoeien. Dat is er dit jaar eigenlijk helemaal bij ingeschoten. Ik denk dat als ik de boom op een rustige dag in november snoei, en erop let dat er de dan komende dagen geen (nacht)vorst voorspeld wordt, het wel goed gaat komen. 


maandag 7 november 2016

zaden uitzoeken

De herfst is een goede tijd om eens de zaadvoorraad te bekijken en uit te zoeken.

Mijn voorraad zit in twee bakken en is eigenlijk gewoon een zooitje. Als ik in het voorjaar wil gaan zaaien op de tuin, dan neem ik een aantal zakjes zaad mee in een tasje. Als ik dan weer thuis kom, doe ik alle zakjes weer in de bakken zonder te kijken. Die zaden belanden dan bovenop en als ik een volgende keer ander zaad nodig heb, dan graai ik in de bakken naar zaad wat onderin ligt. Kortom: in de loop van het seizoen wordt het er niet netter op.

een zadenrommeltje...

Dus: uitzoeken en opruimen, die handel! Allereerst gooi ik alle zakjes zaad weg, waarvan de "te gebruiken tot"-datum minstens 2 jaar verlopen is. Mijn ervaring is dat zaad waarvan die datum minder dan 2 jaar verlopen is, vaak nog heel goed kiemt. Maar langer dan 2 jaar wordt meestal wel wat lastiger. Dus, die gaan zonder pardon weg!

Verder gaan (natuurlijk) de losse zaden die uit hun zakjes/pakjes gevallen zijn, ook weg. Vaak heb ik geen idee meer wat dat precies voor zaad is.

tas met "zaadafval"...

Dan ga ik onderscheid maken in zaad van eetbare gewassen en zaad van bloemen.
Daarna leg ik de zaden van de eetbare gewassen op alfabetische volgorde, hetzelfde doe ik met het bloemenzaad. Dan kan alles weer terug de bakken in en ziet het er een stuk netter uit.


Er blijft een aantal zakjes zaad over die ik zelf geoogst heb, of die ik gewoon teveel heb. Deze gaan in een apart blik en die meld ik aan voor de zadenruil. Wellicht kan ik er iemand anders nog blij mee maken. Wil je weten welke zaden ik aangeboden heb? Dat kun je hier bekijken!

zaden voor de zadenruil
Elk jaar dat ik mijn zaden aan het uitzoeken ben, neem ik me voor om voorlopig geen zaad meer te kopen. Ik heb genoeg zaad van allerlei gewassen! Maar toch, elk jaar sneuvelt dat voornemen weer...





vrijdag 4 november 2016

bladcompost

Twee jaar geleden heb ik voor het eerst bladeren verzameld om er bladcompost van te kunnen maken, zie ook deze blogpost. Vorig jaar heb ik ook weer 2 zakken blad uit eigen tuin kunnen verzamelen met hetzelfde doel.

Er zitten op zich niet heel veel voedingsstoffen in bladcompost, maar het is wel een goed materiaal om de bodemstructuur te verbeteren. Met mijn veen- en zandgrond is een betere bodemstructuur heel welkom!

Vandaag was het tijd om het resultaat van 2 jaar composteren te bewonderen. Uit twee zakken kwam een hele mooie bladcompost met volop wormen en andere beestjes erin. Fantastisch dat het gelukt is!


Maar niet alles is goed gegaan: in één zak had ik blijkbaar een te groot gat onderin gemaakt, waardoor het vocht eruit kon lopen. Hierdoor worden de bladeren te droog om goed te kunnen composteren. Het resultaat was een gedeelte gecomposteerd blad, maar toch ook nog veel blaadjes ertussen. Ik heb het materiaal toch gewoon laten liggen, want het blad composteert in de herfst en winter vast vanzelf wel verder. 


Kortom: een geslaagd experiment. Dit jaar ga ik zeker weer aan de slag om (nog meer) blad te verzamelen. 

Omdat de foto's hierboven wat grauw en saai van kleur zijn, tot slot nog een kleurrijke foto van mijn Hebe, die mooi staat te bloeien. 




dinsdag 1 november 2016

zadenruil

Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseert natuurlijk-rijk weer een zadenruil, dit keer van 7 tot 21 november.  Ik doe natuurlijk ook weer mee!


Wil jij ook meedoen? Lees hier wat de bedoeling is. Veel plezier!