zaterdag 25 oktober 2014

paprika

Vandaag weer even naar de tuin geweest. We hebben een aantal zakken tuinaarde daarheen gebracht. Binnenkort kunnen die over het moestuingedeelte worden uitgestort en ingewerkt.

Ik had een paar weken geleden van de "oude tuin" nog 2 paprikaplanten meegenomen. Ze stonden er nog zo mooi bij, dat ik ze heb uitgegraven en in een pot met potgrond heb gezet. Ze staan nu in pot op de nieuwe tuin, en ze staan er nog steeds fantastisch bij (excuses voor de kwaliteit van de foto's, ze zijn met mijn mobiel genomen...):


Eén van de planten bloeit zelfs nog:


Aan de andere plant zitten nog paprikaatjes, leuk he:


Ik denk dat ik ze binnenkort in de kas ga zetten, eens kijken of de paprikaatjes nog volgroeien en gaan rijpen. Dat zou natuurlijk wel heel gaaf zijn!! Verse paprika in de winter....


maandag 20 oktober 2014

slechte timing...

De afgelopen week heb ik he-le-maal niets aan of op de tuin gedaan. Het was thuis druk-druk-druk, met van alles en nog wat. Komende week heb ik geen afspraken, dus alle tijd voor de tuin.




De planning was dat ik vandaag lekker lang naar de tuin zou gaan, maar toen ik vanmorgen opstond voelde ik me ziek....wat een slechte timing zeg! Ik weet wel dat ziek zijn nooit lekker uitkomt in de planning, maar voor deze week is het toch wel heel jammer.

Ik zal eens even een lijstje maken van wat ik deze week had willen doen op de tuin:

  • de bemeste tuinaarde door de grond werken
  • een plantenbed opruimen (of eigenlijk: het gras verwijderen, want meer staat er nu niet)
  • planten (zaailingen en stekjes) die ik van een lieve Ruilkring-genoot kreeg, uitplanten op het opgeruimde plantenbed
  • de compostbakken leegmaken
  • onkruid wieden
  • gras maaien (het gras groeit nog steeds!)
  • het kasje opruimen
Dat gaat dus allemaal een paar dagen opgeschoven worden (ik heb nu al het idee dat ik achterloop...). 
Eerst maar eens een paracetamolletje, dan zien we later wel weer verder. 


maandag 13 oktober 2014

Project: "verbeter-uw-grond" (deel 1)

Ik heb het hele moestuingedeelte netjes van onkruid ontdaan. Daarna heb ik dit boek er eens bijgepakt, om te zien hoe ik het beste zandgrond kan verbeteren.




En wat las ik daar: je moet aarde nooit onbedekt laten, dan verdwijnen alle voedingsstoffen uit de grond door de wind en regen. Desnoods laat je er een hoop onkruid op groeien......Tja, had ik dat maar eerder gelezen. Hoewel, met een beetje nadenken had ik het zelf ook kunnen bedenken, natuurlijk!



Oke, ik heb geen onkruid meer, maar wat moet ik dan wel doen? Er wordt door John Seymour aangeraden om met groenbemesters te werken. Daarom heb ik winterrogge besteld. Deze kun je zaaien van augustus t/m oktober. Deze groenbemester geeft lange wortels, zodat voedingsstoffen diep uit de bodem naar boven worden gehaald.

Maar: eerst gaat er een lading bemeste tuingrond erop. Compost zou natuurlijk helemaal goed zijn, maar mijn compostbakken zien er op het moment zo uit:




Een wat netelige situatie, kan ik wel zeggen. Daar moet eerst nog een en ander aan gebeuren. De compost die er nu in zit, ga ik eruit halen en afvoeren. Omdat ik geen idee heb wat er allemaal op gegooid is, wellicht zitten er planten tussen die inmiddels zaad hebben geproduceerd op de composthoop, of onkruid dat allang is gaan wortelen in de compost. Ik ga dus met een schone lei beginnen en het composteren opnieuw doen.

De bemeste tuinaarde heb ik besteld bij iemand die ik ken via de Ruilkring, waar ik lid van ben. Deze kan de tuinaarde leveren tegen "Eentjes", onze lokale ruileenheid. Daar komen verder dus geen euro's aan te pas. En het wordt nog thuis afgeleverd ook. Ideaal!






zaterdag 4 oktober 2014

gluren bij de buren...

Kijk eens wat een mooie bloemen er bij mijn buren groeien!!






Ik ben benieuwd wat er van het voorjaar allemaal z'n kop opsteekt!


donderdag 2 oktober 2014

alvast aan de slag

Na de overname van de tuin afgelopen zaterdag, ben ik maar direct aan de slag gegaan op het moestuingedeelte. Er zat aardig wat onkruid in, dus dat heb ik verwijderd. 

vóór het wieden

Dit keer heb ik het nog met de hand gedaan, vooral ook om te zien wat voor aarde ik heb en wat voor soort onkruid er groeit, maar de volgende keer kan ik er gewoon een schoffeltje doorheen halen. Het is namelijk heerlijke losse grond. 

na het wieden

Ik zal de grond wel moeten verbeteren, want ik denk niet dat de groentenplanten uit deze grond voldoende voedingsstoffen kunnen halen. Het verbeteren van de grond is voor een volgende keer.